Francúzske zemiaky
Potrebujeme: 2000 g zemiakov, 2 KL soli, 1/2 KL mletého čierneho korenia, 100 ml oleja, 500 g mäkkej salámy, 10 vajec, 200 g tvrdého syra, 250 ml kyslej smotany, 1 PL plnotučnej horčice, prerastenú (oravskú) slaninu, údenú klobásku
Ako na to: Očistené umyté a osušené nové zemiaky nakrájame na tenké kolieska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a polejeme olejom. Premiešame a polovicu dáme do stredne veľkého hlbšieho plechu, alebo do pekáča. Na zemiaky rozložíme ošúpanú na tenké kolieska nakrájanú slovenskú točenú salámu a na ňu dáme 6 na tvrdo uvarených vajec nakrájaných tiež na kolieska. Posypeme polovicou syra. Môžeme podľa chuti pridať aj slaninu a klobásu. Druhú polovicu zemiakov poukladáme na vrch. Smotanu rozmiešame s horčicou a 4 vajcami, tým polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozsýpať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov asi hodinu. Keď sú francúzske zemiaky pekne zapečené do zlata, sú hotové.