Makovník
Potrebujeme: 250 g uvarených zemiakov, 200 g hladkej múky, 250 g masla, 200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 vaječný žĺtok, 1 ČL prášku do pečiva, PLNKA: 600 g maku, 80 g práškového cukru, 6 PL oleja, 1 citrón
Ako na to: Zemiaky ošúpeme a vychladnuté postrúhame. Pridáme múku, cukor, zmäknuté maslo, rozšľahané vajce a prášok do pečiva. Vypracujeme vláčne cesto. Mak pomelieme a zmiešame s práškovým cukrom. Citrón dôkladne umyjeme, kôru najemno postrúhame a vmiešame do maku. Postupne pridáme olej a dobre vymiešame. Cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme, potrieme plnkou a zvinieme. Záviny uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a môžeme ešte posypať makom. Upečieme dozlatista.