Šampiňónový nákyp
Potrebujeme: 60 g masla, 40 g polohrubej múky, 2 dl mlieka, 2 žĺtky, soľ, 250 g šampiňónov, zelená petržlenová vňať, mleté nové korenie, strúhanka, 2 bielka
Ako na to: Rozpustíme väčšiu časť masla, pridáme preosiatu múku a chvíľu pražíme.Zalejeme svetlú zápražku mliekom, za stáleho miešania krátko povaríme a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtky s trochou soli, vmiešame do vychladnutej bielej hustej omáčky, pridáme šampiňóny nakrájané na drobné plátky a podusené na masle, pokrájanú petržlenovú vňať, ochutíme ešte trochou soli a mletým novým korením. Ak je hmota riedka, zahustíme ju strúhankou a vmiešame zľahka ušľahaný sneh z bielkov. Hmotu plníme do maslom vymazanej a strúhankou vysypanej misky, dáme do nádoby čiastočne naplnenej vodou a pečieme v rúre 30 minút. Ako prílohu podávame šalát zo surovej zeleniny.
Dobrú chuť.